Szeged – Zöldség-, tészta- és kókusz- zsírszobrászattal is foglalkozik Pavlicsek Csaba. A tehetséges, fiatal mesterszakács jóformán csak magának köszönheti, hogy profi lett. Nemigen szokott pihenni, alkotás közben rockzenét hallgat. A szegedieknek a tökfaragás tudományát mutatta meg a hétvégén..

– Mindig jobb voltam az átlagnál. Ezt úgy értem, hogy nagyobb bennem a szakmai alázat, a szakma szeretete, mint másban. Mindig próbáltam többet tanulni, többet látni – magyarázta minden álszerénység nélkül Pavlicsek Csaba, a 24 éves mesterszakács, zöldség- és tésztaszobrász.

Szakácsnak tanult a dunaújvárosi iskolában, mikor az egyik órán megtetszett neki a zöldségfaragás. 18 éves tanulóként döntött úgy, hogy benevez egy országos versenyre, mert kíváncsi volt, mennyit tud. Többszörös olimpiai bajnok mesterszakácsokkal mérte össze az erejét, bronzérmes lett.

– Motivált az eredmény. Elkezdtem gyakorolni az alakzatokat, állat-, virág- és más figurákat, hogy minél jobban menjenek. Azóta kialakult stílusom van: nem követek szabályokat, hanem improvizálok. Egyik motívumot fűzöm a másikhoz, miközben egy harmadikat közrefognak, szemet gyönyörködtető mintákat produkálva – mutatott a munkáira.

Elárulta, hogy amit tud, azt jórészt saját magának köszönheti. Szeret céklával, dinnyével, maniókagyökérrel és tökkel dolgozni. Mikor beszélgettünk, éppen azt magyarázta a szegedi Virágpaletta Áruházba látogató kíváncsiskodóknak, hogyan kell töklámpást faragni halloweenra. Korábban is találkozhattak vele a szegediek: Pavlicsek Csaba négy éven keresztül volt vendége a grillfesztiválnak.

– Rengeteget utaztam, bemutatóztam már itthon és külföldön is. Most Dunaújvárosban élek, és elsős vagyok a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus és vendéglátó szakán – magyarázta.

Elmesélte, hogy egyszer Munkácsy Mihály Köpülő asszony című festményét faragta bele egy fekete héjú dinnyébe. Ez az egyik legszebb alkotása, még a nemzetközi sajtó is felfigyelt a fiatal tehetségre. A tavalyi erfurti ételolimpiáról bronzéremmel tért haza – erre az eredményre a legbüszkébb. Egy tokaj-hegyaljai szüretet mintázott meg tésztából, féléves munkája volt benne.

Nincs szünet

Pavlicsek Csaba azt mondta, nemigen szokott pihenni, mindig csinál valamit. Alkotás közben rockzenét hallgat, a szabadidejét a barátaival tölti: különböző bárokba járnak, és izgalmas, új koktélokkal ismerkednek – miközben azon törik a fejüket, hogy milyen ételhez illene a poharukban lévő ital.